PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  

Látogatók

102205
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
63
57
301
1257
102205

Az Ön IP címe: 44.192.47.87
2022-06-25 20:29

A világ megváltoztatható. Az életünk alakítható. Változni és változtatni. A jelen mindig különböző lehetséges jövőket rejt magában. Bármit választhatunk,csak azt nem választhatjuk, hogy nem választunk. Felhívás, biztatás, inspirálás szabadságra. Mert a világ újra értelmezhető. Megújítható. Ne mulasszuk el megélni az egyetlen, megismételhetetlen saját életünk. Munkálkodjunk a bennünk rejlő és csak ránk jellemző világ kiteljesítésén és megmutatásán. Éljünk, ne csak vegetáljunk. ne halogassuk el az életünk.

Mély megdöbbenéssel és felháborodva tiltakozom

Megértés, megegyezés, együttműködés. Mennyire hiányoznak az életünkből. Milyen kár, hogy gyakran éppen olyan viselkedéseinkkel lehetetlenítjük a kialakulásukat, melyekről azt hisszük, hogy éppen toleránsak, empatikusak, szolidáriasak vagyunk. Most nem többség és kisebbség viszonyáról beszélek. Mindennapi érintkezéseinkről, akár legszemélyesebb kapcsolatainkról. Van néhány dolog, amiben biztosak vagyunk. Tudjuk, az a meggyőződésünk, hiszünk benne. Ezektől vagyunk önmagunk. Találkozunk más emberekkel, akik másként látják a világot, az életet. Nem baj. De együtt élünk, közös „projektünk” van, hogy ezt az általam annyira utált kifejezést használjam. Milyen sokat mondó már az is, ahogy ma „projektekben” utazunk. Érdekből vesznek részt, veszünk részt, szinte bárkivel, közös projektben. Így aztán közös ügyek helyett legfeljebb közös projektjeink lehetnek. Nemcsak az EU vagy a kormányzat által támogatott fejlesztésekre gondolok. Ma már sokan a gyermekvállalásról is úgy beszélnek, és ami nagyobb baj, úgy is gondolkodnak, hogy „dolgozunk a projekten”.

A megértés szükséges, de nem elégséges feltétele a világ és benne a saját életünk jobbá tételének. Cselekvésre, tettekre van szükség. Kevesen hiszik ma el, hogy az ő feladatuk lenne a változtatás. Túl soká voltunk gúzsba kötve. Még tart a bénultság. Elkel a biztatás. Biztatnunk kell egymást. Fel kell ismernünk a felelősségünket saját egyéni és közös életünk alakításáért. Ki kell lépnünk abból a magányból, melybe szándékosan süppesztettek bele. Kitörni a „minek? úgyse sikerül” közönyéből. Megerősíthetnénk emberi kapcsolatainkat. Befolyással lehetnénk egymásra. Inspirálhatnánk egymást. Változtasd meg az életed! Változtassuk meg az életünk! Csak együtt sikerülhet. Keressük meg azt, akinek a szemében már most olyanok vagyunk, amilyenné válni szeretnénk. Teljesítsük ki a bennünk rejlő csodát. Éljünk emberhez méltó életet.