PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

102211
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
69
57
307
1263
102211

Az Ön IP címe: 44.192.47.87
2022-06-25 20:43

Dávid és a zene

Furmann Dávid emlékkoncerteket szervezek. Ezekre hívogatok. De vajon ismerik-e Dávidot? Valószínű, hogy itteni ismerőseim között is vannak, akik nem ismerik, vagy  csak alig.

Dávid 1979-ben született és 2006-ban halt meg. 27 évet élt. Milyen rövid idő. Mégis, mennyi minden belefért. Szeretnék történeteket mesélni róla, melyek bizonyosan többet mondanak, mint az olyan adatok, hogy kitűnőre érettségizett a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. Vagy hogy német tagozatos osztályba járt általánosban. Angolból és franciából középfokú nyelvvizsgát tett. Filmrendező akart lenni. Elsőre nem vették fel, többet nem jelentkezett. Diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen a politológia szakon, majd a CEU történelem mester szakán. Elvégzett egy-egy kurzust a jogi karon és a gazdaságtudományi karon. A Miskolci Egyetem Irodalomtudományi  Doktori Iskolájának nappali tagozatos hallgatója volt. Játszott a gimnázium színjátszó körének tagjaként. Gimnazistaként barátaival megalapították a Müttö együttest. Versével második lett a Földes tehetségkutató versenyén. Politológus hallgatóként rendszeresen írt a Miskolci Egyetem lapjába, a MERT-be.   

De vannak fontosabb dolgok. Jellemzőbbek. Például: Dávid és a zene. A Dobó Katica bölcsödébe járt. Egyik délután, mikor mentem érte, a gondozónő azzal fogadott, hogy képzeljem, altatási időben hallja, hogy valaki skálázik. Dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti-dó. Felnőtt nincs a közelben. Valamelyik bölcsis lenne? Igen, Dávid skálázott. Még a szívem alatt hordtam, amikor orgonakoncerten észrevettem, hogy mennyire élvezi a zenét. Folyamatosan lubickolt, mozgott, táncolt. Később az esték állandó része lett a dalolás. Imre volt a nótafa. Gyakran átírta a szövegeket. Például „Csaba Viki bőszoknyája”, „Nyéken, Nyéken, sej, a nyékládházi réten”. „csanálosi dombtetőn”. Így került sorra Furmann nagyapa kedvenc nótája, a „száz szál gyertyát, száz ice bort” is. Dávid két éves lehetett, amikor zsúfolt buszon utaztunk haza, az avasi lakótelepre. Dávid az ölemben ült és egyszercsak rázendített, hogy „száz szál gyertyát, száz ice bort”. Jó hangosan. A sok mogorva ember döbbenten nézett ránk. Aztán sorra elmosolyodtak. És Dávid boldogan énekelt. Ahogy 5 évesen Pécsen, a Nádor kávéházban. Imre barátaival ültünk ott. Szóba került a közös kedvenc: Cseh Tamás, akit a pécsi egyetemi évek során ismertünk és szerettünk meg. Ott tanultunk meg „csehtamásul”, ott vált anyanyelvünkké. Később ebben nőtt fel Dávid. A Nádorban a barátok döbbenetére sorra énekelte a dalokat. Istenem, milyen büszkén dalolta bele a világba, hogy „hátam mögött almafák, én vagyok az ifjúság”. A dalok, a zene Dávid életének fontos részévé váltak, és azok is maradtak. Erről majd többet is.