PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

070571
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
25
47
112
2649
70571

Az Ön IP címe: 3.230.1.126
2020-10-28 08:43

 

Trianon? Ott döntötték el az első világháború győztesei, hogy elcsatolják Magyarország területének közel háromnegyedét (72%-át). Ma már a győztesek jogutódjai is elismerik e döntés igazságtalanságát. Az elcsatolt területeken élt a magyarok (magyar nemzetiségűek) több mint egynegyede (27 %-a). Egyik napról a másikra minden negyedik magyar ember idegen állam fennhatósága alá került, idegenbe szakadt, méghozzá úgy, hogy a lábát sem tette ki saját falujából, városából, még a házá...ból sem. Kisebbségi nemzetiségiek lettek, akkor is, ha településükön, vagy egész környezetükben kizárólag magyarok laktak. A megmaradt területeken a gazdaság ellehetetlenült, szétdarabolódott, ahogy a társadalom, a nemzet.

Szerződés? Békeszerződés? Ugyan. A szerződés egyenrangú felek megállapodása. Trianonban a győztesek rendelkeztek a legyőzöttek felett. Békeszerződés? Azt a harcoló felek szokták kötni a fegyvernyugvás eléréséért, a béke érdekében. Az első világháború fegyveres harcai ekkorra már lezárultak. S a győztesek diktátuma nem szolgálta a békét, sőt. Olyan helyzetet teremtett Trianon, melyet az egész magyarság elfogadhatatlannak talált. Világnézettől, pártállástól, társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenki tiltakozott ellene. Aztán jött a második világháború. Utána pedig az elhallgattatás évei. Trianon és a határon túli magyarok ügye, sőt a létük is tabutémává vált. Az államszocializmus évtizedeiben ezekről szó sem eshetett. A rendszerváltás óta beszélhetünk róla.

Velünk élő történelem. Velünk él az elhallgatott múlt. Meg az elhallgattató is. Pedig összetartozunk. Ami egyikünkkel megtörtént, az megtörténhet velünk is. Ami velünk történt, megeshet másokkal is. Trianon 100! Összetartozásunk napja. Emlékezzünk! Emlékezhetünk.