PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

070556
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
10
47
97
2634
70556

Az Ön IP címe: 3.230.1.126
2020-10-28 07:49

 

Apák Napja!

Az 1990-es években a Miskolci Polgári Kör volt az egyik kezdeményezője, hogy ünnepeljük Magyarországon is. Sass Andrea, Bujdos Attila, Ács Mária, Loss Sándor, Furmann Imre és én hoztuk létre ezt a Kört. Demonstráltunk a sajtószabadság megőrzéséért, indítottunk akciót azért, hogy „Hozzon egy csokit a Mikulásnak!”, kezdeményeztük az Apák Napja ünneplését. Mert Apának lenni jó. Ahogy Anyának lenni is. Gyermeket vállalni, felnevelni csodálatos. Szerelemből. Mert jó élni. Mert jó megosztani másokkal, jó megmutatni másoknak. A gyermekeinknek megmutatni, hogy jó élni. Így természetes. Amikor szeretünk. Nem elhalogatni. Nem arra várni, hogy előbb a karrier, előbb az anyagi jólét, mert aztán már esetleg túl késő. Szomorú, ha csak a biológiai óra ketyegése késztet gyermekvállalásra. Nem jó, ha azért, hogy legyen majd, aki időskorunkban a támaszunk. Vagy csak, hogy ne legyünk teljesen egyedül. Még szomorúbb, ha a társ, a férj nem önmagáért fontos, hanem csak a gyermek születésének legitimálásáért. Netán csőbe húzzuk, kész helyzet elé állítjuk. A legrettenetesebb meg talán az, ha a párkapcsolat megromlását, az elválást úgy próbáljuk megbosszulni, hogy a gyermekünk és az apja kapcsolatát árnyékoljuk be, netán lehetetlenítjük.

Beck, német szociológus szerint, korunkban olyan mértékű az emberek elmagányosodása és az ezzel szükségszerűen együtt járó elbizonytalanodása, hogy sokan már szeretni se mernek. Legfeljebb a gyermeküket. Éppen ezért őket meg olyan rosszul szeretik, hogy azzal inkább ártanak nekik.

Van miről gondolkodnunk. Van min változtatnunk. Merjünk szeretni. Merjünk felelősséget vállalni. Keressük meg, azt akivel úgy szeretjük egymást, hogy ezt a szeretet érdemes megsokszorozni, tovább adni. Ha megtaláljuk: ne meneküljünk el. Ne halogassuk el, ne mulasszuk el a boldogság megélését. Apák, Anyák, Gyermekek: együtt. Ünnepnapokon, és minden napokon.