PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

070569
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
23
47
110
2647
70569

Az Ön IP címe: 3.230.1.126
2020-10-28 08:38

Lángok és emlékek

Napok és évek. Négy éve írtam, ezen a napon. Akkor a facebookon osztottam meg.

Íme:

Miről is szól egy nap? Mit veszünk észre, mire emlékezünk? Tegnap és tegnapelőtt.
Tegnapelőtt tűz volt. Kigyulladt, tovább terjedt. Lángolt. Mindent elborított a felszálló füst. Igen, tegnapelőtt Miskolcon kigyulladt egy lakás erkélye. Az erős szél tovább vitte. Három lakás égett. Füst szállt a városra. Aztán a tűzoltók eloltották a tüzet.
Egy fontos megbeszélésre siettem a Népkerten át. Illatok, színek, fények, ragyogás. Nyugalom. A szél kócolja a hajam. Jó előjelek. A Nép...kertből kiérve láttam meg a terjengő füstöt, éreztem meg a szagát. Tűzoltók szirénáztak. Elmosolyodtam. Ha kettesben voltunk Imrével és megszólalt egy sziréna, mindig azt mondta „Viharként tombol már a messzi távol”. Utalás volt ez Szécsi Pál csöpögős dalára, mely egy sziréna hangjával kezdődik. „Emlékszel? Utolsó beszélgetésünket egy mentőautó szirénája szakította félbe” – vagy valami ilyesmi. És aztán az „eszmei mondanivalót” tartalmazó sor: „A távolság olyan, mint a szél, a kistüzeket eloltja, a nagyokat fellobbantja, a nagyokat fellobbantja”. Most fellobbantotta.
A megbeszélésen szerettem volna megérteni valamit. Nem sikerült. Nem baj. Megfejtett világunkban nem baj, ha marad valami, ami továbbra is megfejtésre vár.
Mire haza értem, a kertünkben kinyílt az első pünkösdi rózsa. Vadul, buján ontja illatát. Vígasztal? Biztat?
Aztán elmentem a Grund színházba. Meghallgattam az Y16 együttes műsorát. Horváth János festőművész a vezető, Lyukóban élő emberekből áll. „Csak 10 év múlva ne ez a dal legyen” énekelték szívfacsaróan Cseh Tamás dalát. Onnan az Avasi templomba mentünk, Takáts Eszter koncertjére. Mi való a dalaiból a templomba? – tette fel a kérdést. Minden a szerelemről szól – mondta. Igen, a szerelem, nem annyira földi, mint inkább mennyei. Ezt már én teszem hozzá. Ahogy nemrégiben egy katolikus paptól hallottam: Isten a szerelem által enged legközelebb magához, bevon általa a teremtés titkába. Döbbenetes volt a középkori műemlék Avasi templom falai között hallgatni szájharmonika és gitár kísérettel, vagy csak úgy magában Takáts Eszter énekét. A koncert már a Borangolás, vagyis az Avast, az ott lévő borospincéket, kulturális értékeket bemutató programsorozat része volt.