PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

059982
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
26
28
128
128
59982

Az Ön IP címe: 18.207.254.88
2020-06-04 17:03

 

Varázstalanított világ

A modern kor a haszonelvűség kora. Meg a világ varázstalanításáé. Alapkérdése: mi, mire jó? Azt kutatja, hogy mi hogyan hasznosítható, minek mi a haszna. Általános értékmérővé vált a pénz. Megpróbálják elhitetni, hogy minden és mindenki megvásárolható, minden eladó. A fejlődést azonosítják az anyagi gyarapodással. Mesterségesen kialakított „szükségletek”, minél több fogyasztás, hogy nőjön a profit. Eladni, eladni szüntelenül. És ehhez a népeknek vásárolniuk kell, hajszolni a pénzt, hogy legyen mit elkölteni. Vásárolni, fogyasztani, mintha ettől lenne jobb az életük. Ha boldogtalanok, akkor arra gyanakszanak: még több pénz kellene, az anyagi javaknak még nagyobb bősége, még több vásárlás, még több fogyasztás. Nincs hát megállás, pörögni kell.

A modern kor embere az ész bűvöletében él. Beájul saját okosságától, jól informáltságától. Minden titkot felfedni vél. Nincs többé számára csoda, nincs varázslat. Azt hiszi, ettől jobb lesz neki. Az igazi titkokkal inkább nem foglalkozik, úgy tesz, mintha azok nem léteznének, mintha neki azokhoz nem lenne köze. Menekül a varázslattól. Nem akar senkit elbűvölni, retteg az érthetetlentől, fél, hogy elbűvölik.

Nehéz szembesülni azzal, hogy esetleg tévhitek vettek körül, téveszmék szerint éltünk, messze túlbecsültük a modern kor civilizációjának eredményeit.