PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

059990
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
34
28
136
136
59990

Az Ön IP címe: 18.207.254.88
2020-06-04 18:09

 

Mi legyen?

Bezártság. Nem most, hanem eddig. Saját életvilágunkba zártan élünk. Amíg lehet. Amíg nem változik meg nagyon körülöttünk a világ. Életvilágunkról azt hisszük, hogy az „a világ”. Összetévesztjük vele. A rend fejünkben élő képéhez igazítjuk életünk. Rögzült világértelmezési sémák, kipróbált és jól bevált életreceptek. Mintha nem is lehetne másként. Így magától értetődő, így természetes, így normális. Nekünk. Meg a körülöttünk élőknek. Hiszen ők is így élnek. Ha meg mégse, akkor az számunkra érthetetlen, természetellenes, nem normális.

Amúgy se töprengünk ilyeneken. Az élet úgyis elég nehéz. Sok a dolgunk. Szüntelenül jövünk-megyünk, lótunk-futunk, teszünk-veszünk, igyekszünk-törekszünk. Mégis mindig marad valami elvégezetlenül. Túl sok a gondozásra váró tárgy, a gondoskodásra vágyó ember.

Aztán történik valami. Minden megváltozik. Átváltozás. Mintha Kafka írásának abszurduma ismétlődne meg velünk. Este lefekszünk azzal a boldog tudattal, hogy holnap felkelünk, iskolába visszük a gyerekeket, dolgozni megyünk, aztán bevásárolunk. És másnapra minden megváltozik. Átváltozás. Jó, ha ki bírunk kelni az ágyunkból.

Széthulló életvilág. Semmi nem mehet ugyanúgy tovább. Próbálkozunk. Új tennivalók után nézünk, sertepertélünk, sütünk-főzünk, tisztogatunk. Elütjük valahogy az időt. Csak legyünk túl rajta minél előbb. Aztán elfelejtjük.

Vagy talán mégse. Esetleg elgondolkodunk. Most szembesülhetnénk saját szabadságunkkal. Igen, éppen most. Amúgy lakásaink falai közé bezárkózva. Rádöbbenhetnénk, hogy nem üres fecsegés az állítás, mely szerint a jelen mindig különböző lehetséges jövőket rejt magában. Választanunk kell. Fel kell ismerni lehetőségeinket, értelmezni kell azokat. Megérteni. Új szempontokat keresni az értelmezéshez. Új mintákat találni életünk újra rendezéséhez. Hogyan tovább? De tényleg. Lehet-e ugyanúgy? És akarjuk-e ugyanúgy? Életünk megváltoztatásának kényszerűsége. Életünk megújulásának lehetősége. Na, most mi legyen? És aztán: mi legyen?