PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

066886
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
102
76
691
1879
66886

Az Ön IP címe: 52.3.228.47
2020-09-20 21:18

Szabadság és szabadulószobák

Az ember szabad lény. Szabadságunkban áll megválasztani magunkat, és munkálkodni azon, hogy megvalósítsuk választott önmagunkat. Tehetünk szabadságunk korlátainak leküzdéséért, szabadságunk körének tágításáért. De szabadságunkban áll elmulasztani szabadságunk lehetőségének felismerését, megvalósítását.

Szabadon értelmezhetjük a világot. A világot, mely értelmezés útján épül fel. Nincsenek önmagukban vett tények. Csak értelmezett tények van. Minden ismeret legalább annyira szól a megismerőről, mint a megismerés tárgyáról.

Értelmezhető a szabadság fogalma is. Mit jelent szabadnak lenni? Mi a szabadság? Hogyan válhatunk szabaddá? Hogyan szabadulhatunk?

Sokaknak a szabadság egyet jelent a nyári szabadsággal, azzal az idővel, melyet nem kell munkával tölteni. A „szabadulást” ebben az országban hosszú időn át „felszabadulásként” kellett ünnepelni. Hivatalosan így nevezték azt, hogy a német megszállókat felváltották a szovjet megszállók.

Szabadság. Szabadulás. Ma divatos időtöltés a „szabaduló szobába” járás. Sokan vágynak a szabadulás élményére. Akár örülhetnénk, íme: megnyilvánul az emberi szabadságvágy.

Szabad emberi élet. Ami több mint biológiai létezés. Kiemelkedés az anyagi szükségletek kielégítésének mindennapi gondjaiból. Alkotó élet. Álmaink beteljesítése. Céltételezés, célmegvalósítás. Megtapasztalása annak, hogy nem kell félni, nem kell szorongani, nem kell pánikba esni, nem kell depresszióba süppedni. És nem kell pótszerektől várni a szárnyalás élményét, nem kell mesterséges módon izgalmakhoz jutni. A szabad élet kalandos, veszélyes, teremtő, boldogságot adó.

És a „szabaduló szoba”? Ahogy az interneten olvasom: a félelem, a szorongás terei. Börtön, pánikszoba, zombi birodalom, sír, kripta, piramis…