PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

066884
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
100
76
689
1877
66884

Az Ön IP címe: 52.3.228.47
2020-09-20 21:10

 

Közeleg Karácsony. A sejtjeimben érzem. Kedden még Sajóvámoson a teraszon ültünk, sütött ránk a nap, úgy ittuk a kávét. De azért leengedtük a vizet. Miskolcon az ebédlőasztalunkon virít a karácsonyi kaktusz. Hétfőn Pestre megyünk, ott már vár a karácsonyi vásár.

Csütörtökön este megnéztük a Dunán Woody Allen filmjét, a Cafe Societyt. Megjelenítve az egész világ. Minden, amit a szabadságról tudni lehet. Választás kérdése, hogy felemelkedünk vagy lent maradunk. Elithez tartozás, vagy tisztes szegénység. Minden törvény gátlástalan áthágása, vagy feltétlen ragaszkodás a szabályok betartásához. És persze szerelem. Mi több: szerelmek. Választás. Mert muszáj választanunk. S ha az egyiket választom társamul, akkor ezzel a másikat megtagadom. Azért ott marad. A horizonton lebeg. Boldogan élnek, még meg nem halnak. De azért mégis. Szilveszter. Az Új Év első pillanatai. Rágondolás arra, akit nem választottunk. Arra, aki nem minket választott. Egymásra gondolás. Bárhonnan, bárhová. Szerelem. Mindig, mindenhol.

Ezt én eddig a Karácsonyra vonatkoztattam. A szeretet ünnepén. Szent Este, mikor elnéptelenednek az utcák, mindenki otthon. Ünnepel a család. De vajon amíg az első csillagszóró ég: kire gondolunk? Micsoda sürgés-forgás, tumultus támadna az utakon, ha hirtelen mindenki elindulna ahhoz, akire gondol…

Akkor rosszul van kitalálva ez az egész? Szerintem nem. Csak mernünk kellene végig gondolni. Úgy választani, hogy tudjuk: milyen más lehetőségeket zárunk ki ezzel. Tudni, hogy az elmulasztott lehetőségek ott maradnak lelkünk, tudatunk peremén. Hol eltűnnek, hol előrébb jönnek. Ez nem kell, hogy elbizonytalanítson, nem kell, hogy beárnyékolja azt, ami van, amit választottunk. Sőt. Ha jól választottunk, akkor még ragyogóbb, még boldogítóbb lehet az a kapcsolat, az az élethelyzet, amiben vagyunk. Jó érezni, tudni, bizonyosnak lenni abban, hogy jól választottunk, jó helyen vagyunk. Minden nap megélni. Karácsonykor, meg Új Évkor is. Közeleg Karácsony. Aztán Szilveszter, és Új Év. Kivel leszünk? Kire gondolunk? Jól döntöttünk? Bizonyosak vagyunk? Felelősek vagyunk életünk alakulásáért. Szabadságra ítéltettünk. Szabadságunkban áll jól választani. Sőt, újra választani!