PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

066868
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
84
76
673
1861
66868

Az Ön IP címe: 52.3.228.47
2020-09-20 20:24

 

Megújulás a Máriássy kúriában

Megújulóban a „Megújulás házának” álmodott sajósenyei Máriássy kúria. Fehérek a falai, kívül és belül.

A változás, a megújulás: nem öncél. Nem mindegy, hogy milyen irányba, milyen tartalommal történik. Amúgy is, ami újnak tűnik, arról többnyire kiderül: volt már ilyen. Jelenünkben mindig különböző lehetséges jövők rejlenek. Meg különböző múltak. Bár ami megtörtént, az megtörtént. Megváltoztathatatlan tény. De nincsenek önmagukban vett tények, csak értelmezett tények. Sok múlik azon, hogy mit miként értelmezünk.

Saját múltunkat ismerjük legjobban. De akár családi történeteink is mennyire másként hangzanak, attól függően, hogy egyik vagy másik rokonunk meséli el. Hogyan is volt? Mi fontos és mi jelentéktelen? Mi őrzendő, s mit jobb elfelejteni?

Szabadságukban áll választanunk lehetséges jövőink közül. Persze szigorú határok között. És szabadságunkban áll választani múltjaink közül, ugyancsak határoltan.

Amikor megvettem a sajósenyei kúriát: komoly döntést hoztam, választottam. Itt, most a jelenben, választottam magamnak jövőt. Azt választottam, hogy próbálok teremteni egy olyan helyet, ami méltó Dávidhoz, a Furmann Dávid Társadalomkutató és Innovációs Központhoz, melynek székhelye Sajóvámoson van. Dávid adta egyik cikksorozata címéül: „kell egy hely”. Szeretném ezt a kúriát olyan hellyé tenni, ahol folytatódhat, otthonra lelhet mindaz, ami neki is fontos volt. Dávid számára nagyon fontos volt a művészet. Irodalom, zene, színház, film. Alternatív zenekar énekese, gitárosa volt. Írt dalszövegeket és verseket. Játszott gimnáziuma színjátszó körében. Filmrendező szeretett volna lenni. Érdekelte a közélet, a politika világa. Elvégezte a politológia és a történelem szakot. Nagyon szeretett társaságban lenni, másokkal közösen értelmezni a világot. És voltak kutatási tervei. Szerette volna kutatni, felmutatni a falun élő emberek életét.

Csupa olyan dolog, amitől jó lehet az élet. Jó lenne minél többet folytatni ezekből, minél többeket bevonni, velük együtt megélni.

A múltból, a mi családi múltunkból, és a mi történelmi múltunkból újjá éleszteni azt, ami jó volt, s jó lehet. Megújulás. Újjászületés. Éppen itt, a Máriássy kúriában. Kik voltak ők? Ősi nemesi család. Székhelyük Márkusfalva. Ott építettek várat, majd kastélyt. Aztán a kastély kertjében egy újabb emeletes kastélyt, ami kizárólag a zene élvezetét szolgálta. Szerették a zenét. Az egyik családtag diáktársainak írt verses levele bekerült az irodalmi almanachba. A közélettel természetes módon foglalkoztak. Komoly pozíciókat töltöttek be.

Sajósenyén a 18. században építettek kúriát. A kúria: udvarház. Gazdasági, szellemi, közéleti központ. Az egyik Sajósenyén született Máriássy fiúnak Szemere Bertalan lett a keresztapja. Szemere Bertalan, akiről Miskolc Önkormányzata közéleti díjat nevezett el, és minden évben kitüntet vele valakit. 2007-ben, a Dávid halála utáni évben, én kaptam meg a Szemere Bertalan díjat.

Úgy érzem jól választottam. Jövőt is, múltat is. Személyes múltam természetesen a családom múltjához kötődik. Büszke vagyok rájuk, próbálok méltó lenni hozzájuk. De ha a múltból még valamit választhatok, vállalhatok, magaménak tudhatok, az hagy legyen Sajósenye és Sajóvámos múltja. Legyen a Máriássy családé, akiket nemességük kötelezett gazdasági, politikai szerepvállalásra, a művészeteknek nemcsak pártolására, hanem művelésére is.

Megmaradt a senyei udvarház. Vastag falai, boltívei szépen fehérlenek. Őrzik a házat a fák, őrzi Rákóczi hársfája. Érik a dió, szedem a fűből. Tegnap ültettem a ház elé egy örökzöld, szépen virító növényt. Barátaink hozták, akik Dávidnak is barátai.

Újjá születés. Megújulás. Múltunk újra gondolása. Jelenünk pontos tudása. Hogy jól választhassunk jövőt magunknak. Szabadságunkban áll!

Van egy hely. Találkozhatunk. Beszélgethetünk életünk fontos kérdéseiről. Egyet érthetünk, vitázhatunk. Törekedhetünk egymás megértésére. Hallgathatunk zenét, olvashatunk verseket, nézhetünk együtt filmeket. Megteremthetjük és működtethetjük a kölcsönös szívességek bankját. Otthon lehetünk. Készülhetünk hársfaillatos tavaszunkra.