PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

061599
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
51
41
246
481
61599

Az Ön IP címe: 3.85.214.125
2020-07-11 19:39

 

Pünkösd

Mit is jelent? Kinek mit. Van, akinek hosszú hétvégét, amikor elutazhat kikapcsolódni, feltöltődni. Másnak alkalom pótolni a kertben, szőlőben elmaradt munkákat. Találkozás a távol élő gyerekekkel, unokákkal. Esetleg amikor kitakaríthatja a kitakarítani valót, megszerelheti a szerelni valót.

Nekem Pünkösd a bizonyosságot jelenti. Azt, hogy mégis, mindennek ellenére lehetséges, érdemes. Ha jászolban, hát ott. Ha mindenki által elhagyva és megtagadva, akkor is. Ha nagyon nehéz a kereszt, ha nagyon tövises a koszorú, még akkor is.

Karácsony, Húsvét, csak Pünkösd által válik teljessé.

Hiába a születés, hiába a megfeszíttetés, ha nem hiszik el az emberek, ha nem válnak bizonyossá abban, hogy megváltódtak, lehetséges életük szabaddá és boldoggá tétele. Megszületett, csodákat tett, megfeszítették, feltámadt. De nem hitték el, kételkedtek, tamáskodtak, még a tanítványok is.

Pünkösd a beteljesülés. Jézus visszatér, újra megjelenik. Bizonyossá válik a csoda. Elhihetjük, hogy van Megváltónk, aki megváltott minket is. Új életre kelhetünk, új életet kezdhetünk.

Igen: bizonyosság abban, hogy lehetséges és érdemes törekedni, lépéseket tenni, cselekedni saját életünk szabaddá, boldoggá, emberhez méltóvá tételéért. Meg másokéért.

A Szentlélek pünkösdi kiáramlása személyesen nekünk azt jelentheti, hogy nekünk is jutott, bennünk is ott van. Talán szunnyad, de, ha akarjuk, akkor munkálkodik, erőt ad, megmutatkozik. Isten saját képmására teremtette az embert. Juttatott belénk önmagából, hiszen a Szentlélek ő maga. Az ő templomává válhatunk, az ő jó illata érződhet életünkön, őt kereshetjük, ha tükörbe nézünk.

Pünkösd csodája, hogy megadatott a lehetőség mindegyikünknek, hogy életünket megismételhetetlen csodává tegyük. Olyanná amilyenek igazán vagyunk. Megtehetjük, megvalósíthatjuk, ha hiszünk benne, ha akarjuk, ha teszünk érte. Ne mentegetőzzünk azzal, hogy gyengék, erőtlenek vagyunk. Ne bújjunk mentőkörülmények mögé. Ne halogassuk el megélni az igazi életünk.

Pünkösd segít. Erőt ad, bizonyosságot. Mintha egyszerre történne meg mindegyikünkkel az, ami a bibliai történetben a bénával történt. Nem tudott járni, nem bírt kikelni az ágyából. Barátai elvitték Jézushoz. Ő azt mondta: megbocsátattak bűneid. Menj, vidd magaddal az ágyadat. És az addig béna ember felkelt, járt, felemelte és vitte az ágyát. A farizeusok megbotránkoztak. Hogy lehet ennek a szerencsétlen elsorvadt izmú, járásképtelennek a bűnei megbocsátásáról beszélni, mikor a fizikai állapotán kellene segíteni.

De Jézus megmutatta: tehetetlenségünk, bénaságunk, a cselekvési lehetőségeink elmulasztása, elhalogatása valójában nem fizikai okokból fakad, hanem abból, hogy nem vesszük észre, hogy nem kell bűnösként, szenvedve, öngyötrő módon élni, hiszen megbocsáttattak bűneink. A megváltás lényege, hogy nem kell többé az embernek bűntudattal élni. Megszabadult, szabad lehet. A legfőbb parancs a szeretet parancsa. A legfőbb bűn a szeretetlenség. A bűnöktől való megváltottságunk üzenete, az ebben bizonyossá válás minket is arra késztethet, hogy észrevegyük: felkelhetünk, elindulhatunk, élhetünk igazi életet.

Nem kell bénán, tehetetlenül, önmagunkat sajnálva kívülről várni a megváltást, életünk jobbá tételét. A Jó Hír, az Örömhír, az Evangélium arról szól, hogy megváltódtunk, eltöröltettek bűneink. Szabadságunkban áll megújítani az életünket, ha éppen arra vágyunk. Ha meg jó, ahogy van, akkor örüljünk neki.

Szerethetünk, alkothatunk, alakíthatunk, munkálkodhatunk. Szorosan összefüggnek. Az tud igazán nagyot alkotni, az tud igazán változtatni a világon, az munkálkodik örömmel, aki szeret és érzi, hogy szeretik.

És megfordítva is: aki meri vállalni saját élete megélését, aki megválasztja és megvalósítja a lehető legjobb, a legjobban szerethető önmagát, ő szeret igazán. Őt lehet szeretni igazán. Ő a saját életével inspirálja ugyanerre azt, aki szeret.

Emberhez méltó munkálkodás, emberhez méltó szerelem, szeretet. Lehet ilyen. Érdemes megkeresni, érdemes tenni érte. Vannak, lehetnek csodák. Pünkösd nem egy régi történet, amiről a templomokban mesélnek ilyentájt. Pünkösd nekünk szól, rólunk szól. Akkor és ott: a különböző nyelveken beszélő emberek hirtelen megértették egymást. Mi meg a velünk egy nyelven beszélőkkel is milyen nehezen értünk szót.

Valósítsuk meg a magunk életében Pünkösd csodáját. Törekedjünk rá. Én bizonyos vagyok benne, hogy lehet és érdemes. Bízom benne és erre biztatok másokat. Nekem a szeretet: biztatás. A bibliai történetbeli bénát is úgy szerették a barátai, hogy nem törődtek bele a bénaságába, nem fogadták el olyannak, amilyen, nem hagyták rá, hogy ő ilyen, hogy ő magatehetetlen. Szerették, ezért mindent megtettek a megváltoztatásáért. Szerették, hittek benne, tettek érte. és megtörtént a csoda.

Ne fogadjuk el sem önmagunk, sem mások magatehetetlenségét. Lehet új életünk.  Megváltozhatunk, megváltoztathatunk. Higgyük és teljesítsük be a csodát.