PANKmART

Pankucsi Márta Weboldala

  
  
geanta piele naturala intoarsa

Látogatók

059978
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
22
28
124
124
59978

Az Ön IP címe: 18.207.254.88
2020-06-04 16:24

 

Magyarországnak a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnökére: Antall Józsefre emlékezünk december 12-én 15 órakor a miskolci Antall szobornál. (Antall József tér, a Színháznál.) Ő volt az elnöke a választásokon győztes Magyar Demokrata Fórumnak. 25 éve halt meg. Az MDF utolsó B-A-Z megyei elnökének, Zsíros Lászlónak a felkérésére én mondom az emlékbeszédet. Mire fel? Talán azért, mert a férjem: Furmann Imre az MDF alapítótagja, szervezője volt, majd Antall József elnöksége idején ő volt az MDF általános alelnöke. Imre 8 éve meghalt.

Én még emlékezem. Érthetetlenül ámulok, hogy milyen sokan nem emlékeznek. Érthetetlenül bámulok az ország amnéziáján. Tényleg nem csináltunk forradalmat, ahogy a miniszterelnök utalt rá a változásokat lebecsülőknek: "tetszettek volna forradalmat csinálni". Nem tetszett nekünk forradalmat se csinálni, meg azóta sem tetszik sokaknak nagyjából semmi. Van okunk a szégyenkezésre, elmulasztott cselekedeteinkért, állandó sopánkodásunkért. De azért annyira ne szégyelljük magunk, hogy még emlékezetünkből is kitöröljük azokat, akik cselekedtek. Akik győztek. Milyen szépen tudjuk ünnepelni elbukott forradalmainkat, levert szabadságharcainkat. Hogy könnyezünk a kivégzett mártírokra emlékezve. Milyen jók vagyunk az önsajnálatban. Ha meg egyszer valami sikerül, ha győzünk, ha bebizonyosodik, hogy képesek vagyunk a magunk urai lenni, ha felváltja a diktatúrát a demokrácia, ha elérjük, hogy kivonuljanak a megszálló csapatok, akkor  lesütjük a szemünk, vagy félre nézünk. Nem mondhatjuk, hogy tettünk érte, hát inkább letagadjuk, elfelejtjük azokat is, akik igen. Milyen szánalmas, milyen kisszerű.

Legalább emlékezni ne legyünk restek! Legalább egy szál virágot vigyünk, legalább legyünk ott Antall József szobránál. Én ott leszek. Beszélek majd és keresem a tekinteteket...